Näytökset

Ensi-ilta la 16.3.2024 klo 15

Muut esitykset

Su 17.3. klo 15

Ti 19.3. klo 19

Ke 20.3. klo 19

To 21.3. klo 19

La 23.3. klo 15

Su 24.3. klo 15

  • Liput varattavissa sähköpostitse tai puhelimitse 040 5742065 (tekstiviesti tai soittamalla klo 15-18)
  • Peruskoulun 9. luokan oppilaat ja Novidan opiskelijat pääsevät näytöksiin maksutta.
  • Esitykset pidetään Loimaan teatterissa (Juvantie 11, 32200 Loimaa).
  • Kesto 2h + väliaika.

Kiitos!

Valonkulkijat

Monitaiteellinen projekti Valonkulkijat alkoi tammikuussa 2023. Projektin pohjalta syntyneen näytelmän ensi-ilta on 16.3.2024.

Työryhmän osallistujat on koottu yläkouluikäisistä ja toisen asteen opiskelijoista, joista osa on rohkaistunut ensi kertaa mukaan teatteriproduktioon. Työryhmää ohjaa Loimaalta ponnistaneita eri alojen ammattilaisia musiikin tuottajasta teatterin tekijöihin ja miekkatanssin ohjaajaan.

Jokainen on oman todellisuutensa luoja

VALONKULKIJAT-projektin tarkoituksena on taiteen keinoin rakentavasti käsitellä nykynuorten pahoinvointia, jota korona-aika ja sota Ukrainassa ovat entisestään lisänneet.

Nykypäivänä myös some kuormittaa nuorisoa jatkuvasti ja luo epärealistisen käsityksen siitä, millainen pitäisi olla.

Korona-aika on nostanut erityisesti nuorten lisääntyneen ahdistuneisuuden ja masennuksen esiin. Venäjän hyökkäys Ukrainaan on herättänyt ristiriitaisia tunteita ja ajatuksia. Turvallisuuden tunne on järkkynyt.

On tullut aika työstää nuorten kanssa näytelmä, joka kohottaa mielialaa ja saa nostamaan katseen kohti valoisampaa tulevaisuutta, eheytymisen mahdollisuuksia ja hyvinvoinnin aikaa.

Valonkulkijat-näytelmän on tarkoitus voimaannuttaa nuori katsoja lähtemällä siitä ajatuksesta, että jokainen on arvokas ja kelpaa omana itsenään. Esitys auttaa muistamaan jokaisessa olevan sisäisen voiman, jonka merkitystä ei voi liiaksi korostaa koronan jälkeisen eriytyneisyyden, yksinäisyyden ja näköalattomuuden keskellä.  Näytelmän on tarkoitus antaa valoa tulevaisuuteen tässä sotauutisten varjostamassa nykypäivässä.

Kyseessä on toteutus, jonka keskiössä on läsnäolo ja kokeminen kaikilla aisteilla. Nuoret itse pääsevät olennaisesti vaikuttamaan esityksen sisältöön. Näytelmän on tarkoitus havahduttaa huomaamaan, miten jokainen voi olla oman todellisuutensa luoja.

Valonkulkijat toteutetaan Loimaan teatterilla, joka on profiloitunut lasten ja nuorten teatteritoimintaan. Näytelmää tarjotaan myös suoraan alueen oppilaitoksille. Tavoitteena on saada taltioitua esitys, jotta sitä voitaisiin jatkossa hyödyntää laajemminkin eri oppilaitoksissa.

Kati Seppälän aiempi näytelmä (Masennus 2006) käynnisti Loimaan teatterilla Pimeydestä valoon -projektin, jossa taiteen keinoin tanssimalla, maalaamalla, näyttelemällä, kirjoittamalla, säveltämällä ja soittamalla moni sai ilmaista itseään ja auttaa niin itseään kuin toisiaan eheytymään ja voimaantumaan. Valonkulkijat on vastaavantyyppinen projekti.

1.4. KOKOONTUMINEN LOIMAAN TEATTERILLA klo 10.30-11.30
– ryhmäläisten esittäytyminen
– teatteritilojen katselmus
TYÖPAJA SINI LINDHOLMIN STUDIOLLA 12.00-13.00
– esiintymisen perusasiat eli miten olet lavalla, oletpa sitten
soittaja, laulaja, näyttelijä, tanssija tai vaikkapa juontaja.

22.4. TYÖPAJAT LOIMAAN TEATTERILLA 12-13-30 JA 14.13
KATI SEPPÄLÄ
– tutustumista, ryhmäytymistä ja improja
MEKKU MUTALA
– äänenkäytön perusasioita ja harjoituksia

9.5. TYÖPAJA TREENIKSELLÄ 18-20.30
LAURI SEPPÄLÄ
– tiloihin tutustuminen, oman musiikin esittelyä
– syksyn musiikkityöpajojen sisällön suunnittelu

24.5. TYÖPAJA 18-19.30
KATI SEPPÄLÄ
– projektiin osallistujien toiveiden kokoaminen
– käsikirjoituksen ideointia

MA 27.2. PUISTOKADUN KOULU
1. KLO 9.30‒10.15 8. luokat
2. KLO 10.35‒11.20 9. luokat
Kirjoitusosio äidinkielen tunneilla vko 10

TI 28.2. NOVIDAN LUKIO
KLO 10.00‒10.45
Kirjoitusosion oppilaat tekevät omalla ajallaan

PE 3.3. HIRVIKOSKEN YHTENÄISKOULU (HYK)
KLO 14.05‒15.55 8. ja 9. luokat
Kirjoitusosio äidinkielen tunneilla vko 10

TI 16.5. NOVIDA AMMATTIOPPILAITOKSET
KLO 9‒9.45 Esittely striimataan Turuntien yksiköstä muihin Novidan yksiköihin.
Kirjoitusosion opiskelijat tekevät omalla ajallaan.

Osallistujia musiikkityöpajassa

LAURI SEPPÄLÄ piti LOIVARI ry:n avustamana VALONKULKIJAT-projektin musiikkityöpajat treeniksellä (Oripääntie 881)

ti 2.5. 2 t tutustuminen

la 26.8. 8 t äänittäminen

su 27.8. 8 t äänittäminen

la 2.9. 8 t äänittäminen

su 3.9. 8 t äänittäminen

la 30.9. 6 t miksaus

Työryhmä

Hannele Wilén

Hannele Wilenin valokuva

Olen eläkkeellä oleva peruskoulun äidinkielenopettaja. Olen yli kolmekymmentä vuotta tehnyt vapaaehtoistyötä Loimaalla nuorten parissa eri yhdistyksissä (Loimaan Seudun Teatteriyhdistys ry, Loimaan Seudun Nuorisotuki ry ja LOIVARI ry).  Kokemuksesta tiedän, miten tärkeää on, että nuoret tulevat kuulluiksi ja nähdyiksi ja saavat mahdollisuuden toteuttaa itseään.

Loimaan teatterilla toteutettava monitaiteellinen Valonkulkijat-projekti tarjoaa nuorille erilaisia työpajoja ja osallistumistapoja. Mukana voi olla kirjoittamalla, näyttelemällä, tanssimalla, säveltämällä, soittamalla, laulamalla, piirtämällä, maalaamalla, valokuvaamalla, rakentamalla lavasteita, puvustamalla sekä hoitamalla esitysten valoja ja tekniikkaa.

Minulla on ilo toimia projektin organisoijana ja taidokkaan työryhmän vetäjänä. Tunnen työryhmän jäsenet hyvin jo opettaja-ajaltani tai Loimaan teatterin kautta. Vuosien saatossa on ollut hienoa seurata heidän monipuolista kouluttautumistaan. On upeata saada heidät nyt jakamaan osaamistaan kotipaikkakuntansa nuorille.    

Kati Seppälä

Kati Seppälän valokuva

Nimeltäni olen Kati Seppälä, 37-vuotias paljasjalkainen loimaanlikka. Olen Valonkulkijat-projektin äiti, joka saa ylpeänä olla synnyttämässä näytelmää, joka on tehty tähtipölystä ja unelmista, valosta ja uteliaisuudesta, varjoista ja rohkeudesta, sydämenlyönneistä ja ilonpisaroista. Tämä näytelmäprojekti on minun tapani jakaa muille matkallani oppimiani läksyjä ja kokemaani tunnevuoristorataa. Tämä on tapani kajauttaa ylistyslaulu elämälle ja elää rohkeasti todeksi luovuuden unelmaani.

Olen harrastanut teatteria nuoruusvuosina monipuolisesti, eli olen näytellyt, ohjannut, käsikirjoittanut, vetänyt ryhmiä ja ajanut valoja. Opiskelin 2000-luvun alkuvuosina ilmaisutaidon lukiossa ja suoritin teatteritaiteen diplomin. Vuonna 2006 käsikirjoitin ja ohjasin Masennus-näytelmän, jossa esitin myös pääosaa; olihan kyseessä löyhästi autofiktiivinen teos mielenterveysongelmien kanssa elämisestä.

Maailman tuulet kutsuivat, ja lähdin vuosiksi 2007-2010 ulkomaille. Työskentelin ensin matkaoppaana ja myöhemmin pohjois-walesilaisessa kahvilassa. Palasin Suomeen aloittaessani äidinkielenopettajan opinnot Tampereen yliopistolla. Opettajana olen saanut hyödyntää taitojani esiintyjänä ja puhujana. Draamakasvatusta olen käynyt opiskelemassa, vaikka tutkintoon saakka en ole opintoja jaksanut viedä. Sen sijaan olen ottanut oppimaani mukaan käytäntöön luokkahuoneessa.

Perustin perheen ja työskentelin Tampereella. Vuosi 2020 oli kuitenkin käänteentekevä, kun sain kohdata useammankin kriisin. Jouduin ja pääsin tarkastelemaan elämääni, arvojani ja toimintaani oikein kunnolla. Kiinnostuin henkisestä kasvusta ja käännyin sisäänpäin tarkastelemaan, kuka oikein olen. Etsin vastausta päivittäin kuuntelemalla sydämeni ääntä ja intuitiota. Niiden johdattamana muutin kesällä 2022 takaisin saviseudulle.

Itsetuntemus on kaikille tärkeää, jotta voi elää mahdollisimman omannäköistä ja sydämessä saakka hyvältä tuntuvaa elämää. Olen opiskellut KASVUN AMMATTILAISEKSI Harun Löfin johdolla 2021-22 sekä harjoitellut meditaatioiden ohjaamista, hypnoosia ja NLP:tä Sami Minkkisen opissa. Olen kiinnostunut henkisyydestä ja ihmisyydestä, inhimillisestä kokemuksesta sekä elämän ihmeestä. Haluan omien töideni kautta ilmentää luovuuttani eli luomisvoimaa, joka meille kaikille on annettu lahjaksi. Haluan oppia koko ajan lisää ihmisenä olemisesta yhdessä muiden kanssa. Tahdon olla luomassa kaunista, sydämellistä maailmaa ja rakentamassa rakkaudellista maailmaa.

Mekku Mutala

Merikerttu Mutalan valokuva

Olen Mekku Mutala, äänenkäytön ja esiintymisen ohjaaja sekä laulaja-lauluntekijä. Olen ohjannut useamman vuoden teatteriprojekteja nuorille ja lapsille niin Loimaalla kuin kansainvälisestikin. Toimin esittävän taiteen yrittäjänä ja monityöläisenä.

Olen toinen laulaja ja keulakuva yhtyeessä Lehmus, joka tekee omaa uutta suomalaista pop-iskelmämusiikkia. Voit kuunnella musiikkiamme kaikissa striimauspalveluissa.

Valonkulkijat -projektissa haluan jakaa nuorille vapauttavia, rohkaisevia ja uudistavia ajatuksia siitä, miten oman äänen voi hyväksyä helpommin ja miten paljon potentiaalia ihan jokaisessa äänessä on. Käytämme ääntä monipuolisesti, laulaminen ei ole pakollista, mutta sille on ilman muuta tilaa.

Tarjoan tilaa niin tekemiselle kuin reflektoinnillekin.

Minulle ohjaajana tässä projektissa tärkeitä teemoja ovat oma luovuus, potentiaalin löytäminen itsestään, äänensä kuuleminen ja näkeminen lempein silmin sekä oman voiman löytäminen.

Sini Lindholm

Sini Lindholmin valokuva

Tankotanssija, ilma-akrobaatti ja näyttelijä.

Liike on aina toiminut minulle luovuuden kanavana. Liikkeeseen, tanssiin, akrobatiaan sekä omaan kehonkieleen voidaan sisältää valtava määrä tunteita, kerrontaa ja ilmaisua jolle ei välttämättä löydä verbaalista muotoa. Ensiksi kuitenkin on löydettävä oma liikekieli jonka löytämiseksi mä olen valmis auttamaan.

Liiketyöpajat sukeltavat sisälle rytmiin, tanssiin, liikkeisiin ja jopa akrobatiaan. Liiketyöpajat auttavat löytämään kehonkielesi sekä tutustumaan omaan kehoon; mihin kaikkeen kehosi pystyy, milloin se väsyy, kuinka se käyttäytyy vihaisena ja miten se liikkuu onnellisena.

Työpajat ovat suunniteltu kaikille liike-ilmaisusta kiinnostuneille, olit sitten näyttelijä, tanssija tai ihan vaan kiinnostunut oman kehosi piilevistä kyvyistä.

Katriina Reijonen

Aloitin teatteriharrastuksen Loimaan teatterissa vuonna 2001. Vuosien varrella olen näyttelemisen lisäksi ohjannut lasten ryhmiä, vastannut tekniikasta ja toiminut Loimaan Seudun Teatteriyhdistys ry:n hallituksessa yli 10 vuoden ajan.

Valonkulkijat-projektissa toimin tiedottajana ja viestintävastaavana.

Juho Kaunisto

Juho Kauniston valokuva

Olen 19-vuotias nuori Loimaalta. Olen ollut mukana teatterin toiminnassa jo 15 vuotta. Sen lisäksi olen ollut muidenkin teattereiden toiminnassa mukana niin lavalla kuin tekniikkakopissakin.

Ammatiltani olen valoteknikko ja siksi tässä projektissa työnkuvaani kuuluu valojen ja äänien suunnittelu.

Lauri Seppälä

Lauri Seppälän valokuva
Olen 29 -vuotias nuorisotyöntekijä Raisiosta. Valmistuin Suomen Nuoriso-opistosta 2018 ja työllistyin samana vuonna Raision kaupungin nuoriso- ja liikuntapalveluihin.  Tein myös töitä Kaarinan kaupungin nuorisopalveluille vuonna 2021.
 
Töissä työkaluihini kuuluu liikunta, pelaaminen ja musiikki. Näistä suurin ja tärkein kuitenkin on musiikki. Olen harrastanut musikkia yli 20 vuotta ja soittanut bändeissä yli 15 vuotta. Ensimmäiset omat sävellykseni  tein jo ala-asteikäisenä.  Aloitin kitaran soitolla ja myöhemmin olen lisännyt arsenaaliini myös rummut, synan ja basson. Mielenkiinto äänitystekniikkaan syntyi ensimmäisillä studioreissuilla oman bändin kanssa 16-vuotiaana. Ensimmäiset kotiäänitykseni tein 18-vuotiaana kaverini vaatekomerossa ja hauskaa oli, vaikka laatu oli juuri sellaista, mitä voisi kuvitellakin.
 
Nuoriso-opinnot ja muutto vieraalle paikkakunalle laittoivat musiikkihommat stopille pariksi vuodeksi ja aloin uudestaan äänittämään vasta työllistyttyäni Raisiossa, jossa minulla oli pääsy erilaisiin äänitys- ja musiikkilaitteisiin.
Uusien mahdollisuuksien innoittamana aloin itsenäisesti opiskelemaan äänittämistä, tuottamista, miksaamista ja masterointia työni ohessa. Opin nopeasti, ettei hyvälaatuisen musiikin tuottaminen ollut kiinni siitä, oliko sinulla kymmenien tuhansien eurojen edestä laitteistoa, soittimia ja mikrofoneja sekä isoja akustisesti täydellisesti hoidettuja tiloja, jossa näitä voisi käyttää. Tärkeintä ovat harjaantuneet korvat, luovuus ja se, että osaa käyttää niitä rajallisia työkalujaan mahdollisimman tehokkaasti. Nykypäivänä ei tarvita muuta, kuin yksi mikrofoni, äänikortti, tietokone ja jokin musiikin teko-ohjelma (DAW =Digital Audio Workstation) saadakseen aikaan ammattimaisen kuuloisia tuotantoja.
 
Neljän vuoden lähes päivittäisen opiskelun ja työskentelyn audioinsinöörin tehtävissä (nuorisotyön ohessa), olen saanut kartutettua kokemustani ja itsevarmuuttani ottamaan innolla minkä tahansa musiikkiprojektin vastaan. Soiton opettaminen (kitara, basso, rummut), äänittäminen, miksaaminen, masterointi, liveääni sekä kaiken näiden opettaminen. Parasta kaikessa tässä on se, että olen pystynyt yhdistämään omasta mielestäni saumattomasti nuorisotyön sekä oman intohimoni musiikkiin. Haluan kaikin mahdollisin tavoin rohkaista nuoria aloittamaan oman musikillisen seikkailunsa tai miksei jopa uransa. Tarjoan työssä nuorille maksutonta, todella matalan kynnyksen musiikkitoimintaa ja rakastan sitä. Haluan, että kenenkään ei tarvitsisi luopua unelmistaan epäonnistumisen pelossa. 
 
Roolini tässä projektissa luonnollisesti sijoittuu musiikin tekniseen puoleen eli äänitykseen, miksaukseen ja masterointiin. Mahdollisesti myös opastukseen näistä aiheista. Voin myös olla apuna säveltämisessä ja sovittamisessa.

Ota yhteyttä

Hannele Wilén
puh. 050 324 1608 / hansu.wilen(a)hotmail.com

Kati Seppälä
kati.valonkajo(a)gmail.com

Mekku Mutala
puh. 050 384 5180 / mekku.mutala(a)gmail.com

Sini Lindholm
puh. 050 3825 127 / sini.lindholm(a)gmail.com

Katriina Reijonen
puh. 050 337 2527 / katriina(a)sivulause.fi

Lauri Seppälä
puh. 040 1851 239 / lauri.seppala(a)raisio.fi

Juho Kaunisto
puh. 045 841 7741 / juhokaunisto68(a)gmail.com

Mukanakulkijat